Werken aan de hand

Het magische gevoel wat ontstaat als je in harmonie met je paard beweegt.

Na het grondwerk gaan we het paard leren zijn schouders te verplaatsen tussen twee teugels. Nu kunnen we ook de hulpen meer verfijnen.

Voor jonge paarden is het een fijne manier om te wennen aan het bit al dan niet in combinatie met het kaptoom.

En door middel van werken aan de hand kunnen we paard ook meer naar de verzameling brengen. Doordat je er nu naast loopt kun je nadat hij alle zijgangen in stap heeft geleerd vanuit deze positie ook verdergaan om hem de oefeningen in draf en eventueel galop uit te laten voeren.

Doordat je het paard leert wisselen van buiging kun je aan één kant van het paard blijven en toch het paard aan beide zijden op rek brengen. Vanaf de holle zijde, bijvoorbeeld in schouder-binnenwaarts de buiging wisselen naar renvers, waardoor je paard bol wordt aan jouw kant.

Zo kun je alle zijgangen doorlopen waarbij je zowel laterale buiging (ribrotatie), als buiging van beide achterbenen vraagt en verplaats je het gewicht steeds meer naar de achterhand. Uiteindelijk kun je het paard zelfs naar de levade laten komen. Hierbij draagt hij 100% van zijn gewicht op zijn achterhand.

Daar waar grondwerk meer een gymnastiserende waarde heeft kun je het paard met werken aan de hand dus gaan bodybuilden.

En als jouw paard eenmaal zijn balans en vorm heeft gevonden is het bijna magisch, je danst dan met je paard.

Voordelen voor jou

Door bijvoorbeeld de focus op je teugelvoering te leggen leer je heel goed deze onafhankelijk te gebruiken. En zo te leren voelen of het paard nageeflijk is op twee teugels en een zachte en verende connectie met jouw hand heeft.

Een goede verbinding met de ruiterhand kan erg lastig zijn. Zeker als het paard al geleerd heeft om bijvoorbeeld te hangen in de ruiterhand of juist er steeds tegenin in te gaan.

Doordat je hem niet belast met ruitergewicht, waardoor je hem niet (onbedoeld) in de weg zit, leer je hem (weer) om op de juiste manier en met vertrouwen de hand van de ruiter op te zoeken waardoor er een fijne aanleuning ontstaat.