Online cursus

Je paard functioneel en effectief trainen vanaf de grond.

Waarom een online cursus?

Door de vele lesaanvragen uit verschillende hoeken van het land die ik simpelweg niet allemaal kan aanrijden heb ik nu een fijne oplossing gevonden om iedereen te kunnen laten starten met de opleiding van zijn of haar paard.

Ik heb een compleet online starterspakket gemaakt zodat je thuis met je eigen paard aan de slag kunt gaan in het gymnastiseren en sterker maken van je paard.

Ik krijg vaak de vraag: “Hoe train ik de buikspieren van mijn paard” of “Mijn paard mist bespiering en ondanks dat ik dagelijks rijd/train verandert er niets”.

Door deze cursus aan te schaffen leer je hoe je jouw paard zo traint dat zijn lijf mooier en sterker wordt door middel van goed doordachte opbouwende oefeningen vanaf de grond.

Waarom vanaf de grond zul je je afvragen?

Omdat ik de ervaring heb dat veel rij-technische problemen moeilijk vanuit het zadel op te lossen zijn voor veel mensen. Daarbij is het voor het paard ook een stuk sympathieker om onbelast zijn lijf goed te leren gebruiken alvorens met een ruiter op zijn rug zijn balans te moeten kunnen vinden en houden.

Veel ongewenste en onbedoelde strijd met je paard is zoveel makkelijker te voorkomen of op te lossen als je vanaf de grond je paard leert trainen.

 

Wat ga je leren?

Ik ga inhoudelijk in op:

 • Waar komen alle rijtechnische problemen vandaan en je leert deze op te lossen vanaf de grond zodat het paard onbelast zijn lichaam leert gebruiken, welke spieren hij moet aanspannen en ontspannen
 • Je leert zelf met je lichaamshouding en energie te werken
 • Je leert wat werken met ‘intensie’ is en hoe je dit toepast
 • Je leert schakelen in energie zodat je altijd een fijne controle over je paard hebt. Je leert ingangen vinden en een diepe verbinding met je paard aan te gaan zodat er meer samenwerking ontstaat zonder dat het zweverig wordt. 
 • Je leert oefeningen zoals schouder binnenwaarts, travers, appuyement, pirouette (zowel in stap als in draf) te gebruiken om je paard te trainen.

Er ontstaat meer wederzijds begrip en je maakt hem of haar stap voor stap steeds soepeler, leniger en sterker.

 

Afbeelding uit Die Reitkunst im Bilde van Ludwig Koch

Voor wie is deze cursus bedoeld?

 • Voor iedereen die zijn of haar paard vanaf de grond wil leren trainen.
 • Voor als jij of je paard (tijdelijk) niet meer onder het zadel kunnen werken door bijvoorbeeld zwangerschap of blessures.
 • Voor oudere paarden die je juist graag fit wilt houden.
 • Voor kleine paardenrassen die niet bereden kunnen worden.

Deze cursus combineert theorie en praktijk. Ik geef veel theoretische uitleg tijdens de praktijk.

 

Met verschillende paardenrassen laat ik de oefeningen zien en omdat ieder paard maar ook ras zijn eigen uitdagingen heeft is deze cursus heel leerzaam. Met een Frans trekpaard, een Fjord, twee totaal verschillende PRE’s en een Lusitano laat ik de oefeningen zien ieder op hun eigen opleidingsniveau.

Er zullen vast veel problemen/uitdagingen herkenbaar zijn en door de uitgebreide uitleg tijdens de praktijk zie je dan hoe ik dat oplos.

Lusitano ruin Delicioso

PRE ruin Guapo

PRE ruin Kazan

Fjord merrie Chenkie

Frans trekpaard ruin Eddie

Mijn missie als instructeur is om mensen en paarden dichter bij elkaar te brengen

en in harmonie met elkaar om te laten gaan.

Bestel deze unieke en interessante cursus en ga vanaf 1 september 2023 direct aan de slag!

Aanmelden kan op twee manieren:

 • Stuur een mail  naar info@paardinbalans.com met als onderwerp ‘Aanmelden online cursus’ en vermeld je naam en telefoonnummer. Je ontvangt een bevestiging.
 • Stuur een app naar nummer 06-44115990 met daarin dat je je aanmeldt voor de online cursus en vermeld verder naam en e-mailadres. Je ontvangt een bevestiging.