Extreme spierspanning
Extreme spierspanning
Het paard voelt knetterhard over zijn hele lijf en lijkt volledig geblokkeerd waardoor behandelen onmogelijk is.
Wat nu?
Afgelopen jaren ben ik meerdere keren geconfronteerd met paarden die problemen of blessures hadden waar bijvoorbeeld een osteopaat bij werd gehaald. Vaak waren dit rug-, bekken- of halsproblemen of kreupelheden. Maar ook gedragsproblemen met een vermoedelijk fysiek ongemak als oorzaak werden gezien.
Tijdens de behandeling werd door de behandelend therapeut dan zo’n enorme spierspanning geconstateerd dat behandelen op dat moment onmogelijk bleek. Onmogelijk doordat het paard zo verkrampt was en extreem hard aanvoelde onder hun handen dat de behandelend therapeut het eigenlijk ook niet goed wist.
Wel constateerden zij dat er iets niet goed zat in bepaalde gebieden. Maar als alles knetterhard aanvoelt en de gewrichten als vastgeroest lijken te zitten, dan houdt het snel op.
Door mijn samenwerking met fijne en zeer bekwame therapeuten, dierenartsen en hoefsmid wordt mijn hulp nog wel eens ingeroepen als men zo’n paard tegenkomt.
Inmiddels is vaak gebleken dat wanneer het betreffende paard eerst goed getraind wordt, waarbij hij zijn spieren aan beide zijde op gelijke lengte weet te brengen en zijn gewicht goed weet te verdelen over vier benen waardoor hij uit zijn natuurlijke scheefheid en asymmetrie komt, men soms na enkele weken tot enkele maanden dit paard ineens wel kan behandelen. Dan is het paard én dus losser en soepeler door middel van goede training én kan de oorspronkelijk klacht behandeld worden om zo tot een prachtig resultaat te komen: een normaal functionerend en bruikbaar paard welke ook nog eens een stuk vrolijker is.
Wat is hier aan de hand?
Door verschillende oorzaken zoals bijvoorbeeld verkeerde huisvesting of voeding, stress maar vooral ook (onbedoeld) verkeerde training, kan het paard zo verkrampen en verzuren dat het gehele paard als van beton lijkt.
Oorzaak: natuurlijke scheefheid
Een paard is van nature scheef, net als wij mensen links- of rechtshandig zijn. Bij paarden spreken we van links- of rechtsgebogenheid. In de natuur heeft het paard dit nodig om te overleven. Hij is zwaarder aan de voorkant waardoor hij als vanzelf naar voren rolt tijdens het grazen en steunt hierbij op zijn voorkeursbeen aan de voorzijde. Als hij in de paniek schiet scheurt hij weg vanuit zijn meest stuwende achterbeen zodat hij snel weg is. Bij een linksgebogen paard is dit dan (uitzonderingen daargelaten) zijn linkerachterbeen. Echter als wij deze scheefheid niet onderkennen en wij het paard gaan berijden zonder hem te leren aan de achterkant te gaan dragen, dan kan dit zeker tot hele grote problemen leiden. Ons gewicht (gemiddeld 70 kg) komt als extra last op zijn voorbenen waardoor hij als vanzelf versnelt, een sneeuwbal die de berg afrolt. Of hij gaat extra steun zoeken op onze hand, hangen, waardoor jij kilo’s in je handen hebt.
Daarnaast wordt zijn verticale evenwicht verstoord en gaat hij in draf of galop steeds harder en in galop plat door de bocht om niet om te vallen. Al het gewicht, dus ook van jou, zal dan continue op zijn voorkeursbeen landen waardoor ernstige (pees)blessures kunnen ontstaan. Dit brengt absoluut schade op den duur. Daarbij komt er een enorme druk op zijn SI-gewricht en bekken omdat hij zijn achterbenen te ver naar achteren brengt.
Onderneem actie
Als je dit als ruiter dit niet onderkent en dit maar lang genoeg duurt zal dit uiteindelijk echt ernstige problemen veroorzaken omdat hij steeds verder gaat vastzitten om het pijnlijke gebied te ontlasten. Hierdoor zullen er steeds meer plekken pijnlijk worden.
Zo lijkt het vaak dat het paard op een bepaalde plek pijn heeft terwijl de oorzaak ergens anders in het lichaam zit. Compensatiegedrag. Voordat een paard laat zien dat hij pijn heeft gaat hij langs een lange weg van compensatie. Zijn oerinstinct houdt hem namellijk tegen om pijn te tonen. Immers het roofdier zal dit als zwakte zien en zal je er zo uitpikken en je einde is een feit.
In het begin zal het paard kleine signalen geven dat hij pijn heeft. Hoofdschudden tijdens rijden of op stal, knarsentanden, oren in de nek bij het zadelen, bijten als je bepaalde plekken op zijn lichaam aanraakt/poetst enzovoort. Rijtechnisch zal hij ook alles uit de kast halen om je uit te leggen dat hij niet comfortabel is of moeite heeft met jouw gewicht of pijn heeft en dit uit hij dan door bijvoorbeeld onverwacht te versnellen, te bokken of te steigeren. Alles wat hij doet waarvan jij denkt; “Wat vreemd dat hij dit doet want op stal is hij zo lief?”, kan betekenen dat hij jou wat uit probeert te leggen.
Wacht daarom niet tot je paard al zo vast zit maar begin op tijd met rechtrichten. Zo voorkom je een hoop problemen. Rechtrichten is dé basis voor alle disciplines.