Mijn naam is Jolenta van Haaften

Ik heb het geluk dat ik van mijn passie mijn beroep kon maken en geniet daar nog iedere dag van!

Al ruim 40 jaar ben ik met paarden bezig. In de loop der jaren heb ik vele disciplines gereden.

Niet alleen dressuur maar ook springen, crossen, eventing, voltigeren en mennen heb ik met veel plezier beoefend. Dit alles tezamen heeft me gekneed, gevormd en ontwikkeld door de decennia heen tot wie ik nu ben.

Eind jaren ’90 begon ik lessen in de Klassieke Rijkunst te volgen.

Zo leste ik bij Rien van der Schaft met mijn twee grote ruinen El Niño en Napoleon. In die tijd had ik ook een pensionstal welke helaas verkocht moest worden in verband met echtscheiding begin 2000. Daarmee stopte ook even mijn eigen paardenavontuur. Evengoed bleef ik paarden van anderen trainen en gaf ik regelmatig les.

Met de aankoop van een Friese merrie in 2014 sloeg ik het pad in naar de Academische Rijkunst. Ik heb haar alle oefeningen en zijgangen aangeleerd tot en met de piaffe en verkocht haar om zo mijn droompaard aan te kunnen schaffen, de 7 jarige Lusitano hengst Delicioso.

Uiteindelijk ben ik met hem bij Greetje Hakvoort in opleiding gegaan en heb deze opleiding met een diploma afgerond.

Dit heeft mij ontzettend veel kennis verschaft. Nú kan ik zeggen dat dit de basis heeft gelegd voor hoe ik heden ten dage paarden train en houd.

Ik ben buiten deze opleiding om vele clinics en lezingen gaan volgen, o.a. bij Bent Branderup, Anja Beran, Emiel Voest etcetera. Daarnaast blijf ik mij achter de schermen verder ontwikkelen door cursussen te volgen bij o.a. Yvette Blokesch van Featherlight,  Bastiaan de Recht en Zefanja Vermeulen (‘Horses inside out’).

Op dit moment volg ik nog steeds lessen van Grandprix ruiter en Olympisch en Grand Prix Jurylid, Eddy de Wolff van Westerrode en bij Ton Duivenvoorden, 5 x Nederlands kampioen WE bij wie ik lessen gericht op het vlak van Working Equitation volg. Alles wat ik geleerd heb gebruik ik in de praktijk.

Ik kijk op een holistische manier naar de behoeftes van het paard en haar of zijn ruiter/amazone. Door alle opgedane kennis heb ik een eigen stijl van trainen van paarden ontwikkeld, waardoor ik iedere combinatie kan begeleiden, zowel rijtechnisch als in de omgang met elkaar.

Ik heb inmiddels een schat aan kennis en ervaring. Met de aanschaf van mijn huidige paard Delicioso leerde ik tevens ook Anne Brunott kennen. Zij is Europees erkend specialist/chirurg, orthopeed en chiropractor en wij hebben samen heel wat uren doorgebracht. Tevens heeft ze mij betrokken door mij mee te nemen naar paarden die chiropractisch behandeld moesten worden en mocht ik bij enkele operaties meekijken o.a. van mijn eigen paard Delicioso.  Dit heeft mij vele inzichten rijker heeft gemaakt in het medische aspect. Nog steeds werk ik met haar samen zodat ik mijn (pension) klanten de perfecte hulp kan bieden bij meer gecompliceerde zaken.

Ik ben er voor een ieder die wil leren om zijn of haar paard zijn lichaam (weer) correct te leren gebruiken om zo blessures en/of overbelasting te voorkomen of op te lossen.

Naast de fysieke training luister en kijk ik ook naar de psyche van het paard. Om zo het gehele paard weer tot een sterk, atletisch, soepel en zeker ook een blij en trots paard te maken.

Ik verdiep mij continue in de biomechanica en anatomie van het paard. Zo is het begeleiden en trainen van een combinatie altijd maatwerk. Hierin daag ik tevens mijn klanten uit om zichzelf te ontwikkelen om zo een betere trainer van hun paard te worden. Het gedachtegoed van de oude grootmeesters loopt hierbij als een rode draad door de trainingen. Gebruik de dressuur voor het paard, en niet het paard voor de dressuur is mijn motto.

Volg mij op Social Media:

Gebruik de dressuur voor het paard en niet het paard voor de dressuur.

Sfeer

Voor mij is de sfeer in mijn trainingen en op stal erg belangrijk. Het moet een feest zijn om met je paard te werken en nieuwe oefeningen en technieken aan te leren. Voor de paarden die bij mij in pension staan draagt een prettige sfeer bij aan hun gezondheid en welbevinden wat ik erg belangrijk vind.

Wat daar zeker ook aan bijdraagt is mijn kleine, maar hechte groep katten. Zij zijn altijd in de buurt en assisteren soms zelfs tijdens een training. Ze zijn inmiddels onmisbaar geworden voor waar Paard in Balans voor staat.