Revalidatie
Als jouw paard moet revalideren na een blessure of operatie kan dat een emotionele en moeilijke periode zijn.
Is jouw paard geblesseerd geweest en mag de training weer opgepakt worden?
Ik ben een trainer die je kan helpen om de training op verantwoorde wijze op te pakken, je paard te helpen sterker te worden, zijn lichaam beter te leren gebruiken en daarmee een nieuwe blessure te voorkomen.
Is jouw paard medisch uitbehandeld?
Is behandeling door een dierenarts niet meer mogelijk, maar wil je onderzoeken wat training voor jouw paard kan doen, dan ben je bij mij aan het juiste adres.
Heeft jouw paard fysieke beperkingen die vragen om een aangepast trainingstraject?
Is jouw paard bijvoorbeeld aan één oog blind geworden, zijn er afwijkingen in het gebit waardoor een bit niet meer mogelijk is, en wil je toch graag weer aan het werk met je paard, dan kan ik je verder helpen.
Voorkeurshouding/natuurlijke houding van het paard
Voorkeurshouding om de ruiter te kunnen dragen
Behandelplan
Revalidatie is altijd maatwerk. Daarom start een revalidatietraject met een intakegesprek. Er zal een uitgebreide inventarisatie plaatsvinden waarin de oorzaak van de klacht en de algehele conditie van het paard besproken en bekeken wordt. Daarnaast wil ik een indruk krijgen van het karakter van het paard.
Er wordt gekeken naar hoe het paard in het verleden getraind is voordat de klachten ontstaan zijn. Daarnaast wordt het paard geobserveerd waarbij gekeken wordt naar de balans, rompstabiliteit en de lichaamshouding van het paard. Veel kreupelheden en bijna alle hals-, rug- en bekkenklachten komen voort uit afwijkingen in de lichaamshouding en de techniek van bewegen van het paard.
In principe is het behandelplan altijd gericht op terugkeer naar het oude prestatieniveau. Dit is niet altijd haalbaar, maar het dient wel het doel te zijn. Juist daarom is het van wezenlijk belang om de revalidatie zo snel mogelijk na het ontstaan van de klacht te starten; een afwachtende aanpak resulteert zelden in het beste resultaat.
Basis van revalidatie
Revalidatietraining zal altijd beginnen met het paard symmetrisch te maken in het lichaam. Dit doen we aan de hand om zo de beweging gecontroleerd te houden en het paard niet te overbelasten.
Het doel van de revalidatie is niet alleen maar het probleem te verhelpen maar deze ook in de toekomst te voorkomen. De eigenaar zal hier nauw bij betrokken worden omdat het belangrijk is dat hij of zij leert hoe het paard te trainen en te rijden om herhaling te voorkomen.