Grondwerk

Grondwerk is van onschatbare waarde.

Voor mij is grondwerk van onschatbare waarde!

Stress is ongezond voor ieder paard en vaak een frustratie voor de eigenaar. Bijvoorbeeld paarden die eigenaren omver rennen omdat ze ergens van schrikken, hen aan het halstertouw meesleuren over het erf, bij alles wat ze horen en/of zien veel spanning opbouwen etcetera. Een ongezonde en onveilige verhouding.

Ik gebruik grondwerk o.a. om paarden die erg gespannen zijn te helpen ontspannen. Door paarden een alternatief aan te bieden anders dan het vluchtinstinct te volgen, kunnen zij op het geleerde terugvallen wanneer zij prikkels en spanning ervaren.
Ik leer ze dus ‘nadenken’ zodat zij zich kunnen handhaven onder bepaalde omstandigheden, geluiden of dingen die zij zien en als angstig ervaren.

Ik reik ze een waardevolle tool aan waardoor er voor hen meer kwaliteit van leven ontstaat.

Naast, en eigenlijk vanuit bovenstaande vorm voortvloeiend, gebruik ik grondwerk ook om paarden te gymnastiseren.

Bijvoorbeeld als een paard erg vast zit in zijn schouders, zich in zijn lijf heel erg recht en strak houdt waardoor enige buiging onmogelijk lijkt en zijn achterbenen recht en stijf houdt.

Beide vormen zijn gericht om het paard voor te bereiden voor het werk onder het zadel.

Vanaf de grond krijgt het paard de kans zijn lijf onbelast onder controle te krijgen, soepeler en krachtiger te worden en bouw je aan een gezonde en stevige emotionele relatie met je paard.

 

Voordelen voor jou

Wellicht kun je door bepaalde omstandigheden even niet rijden (zwanger, blessure etcetera).

Het kan ook zo zijn dat juist jouw paard drachtig of geblesseerd is en even geen ruiter mag of kan dragen.

Om het paard dan toch in conditie te houden kun je juist met grondwerk hem of haar goed ondersteunen.

Wellicht ben je bang geworden om te rijden maar zou je toch wel graag iets met het paard willen doen en over je angst heen willen komen.

Het kan ook zo zijn dat jouw paard te oud, te stijf of te dik of misschien te sloom is? Ook dan kun je het paard goed vanaf de grond trainen.

Maar grondwerk is ook geweldig om een jong paard voor te bereiden op het werk onder het zadel. Of juist het verkeerd aangereden paard te herstellen.

 

Wat leert je paard?

In alle gevallen is het doel om het paard van een natuurlijk evenwicht naar een rijkunstig evenwicht te brengen. Hierbij leer ik het paard eerst zijn eigen gewicht over vier benen te verdelen. Ik streef hierbij naar een horizontale en verticale balans die we nodig hebben voor het werken onder het zadel. Dit is voor de meeste paarden al moeilijk genoeg.

Met grondwerk kun je het paard op een fijne en rustige manier leren om zijn lijf goed te gebruiken.

Je kunt je paard perfect uitbalanceren vanaf de grond en hem sterker, soepeler en buigzamer maken zonder dat je hem in de weg zit met je eigen gewicht.

En wat leer jij?

In de grondwerk fase leer je het paard hulpen aan die altijd identiek zijn aan de hulpen eenmaal onder het zadel. Zo ontstaat een heldere communicatie tussen mens en paard.

Jij als trainer krijgt doordat je naast en voor het paard loopt uitstekend zicht op hoe hij zijn lijf en benen dus gebruikt. Omdat je niet op het paard zit maar ernaast of ervoor loopt, kun jij je in alle rust kunt concentreren op zijn beweging.

Tevens versterk je de band met je paard doordat je dichtbij hem loopt en direct contact hebt. Eenmaal onder het zadel zal je merken dat dit zijn voordelen heeft.

Zo kun je jouw paard soepeler, leniger en sterker maken. En vrolijker!