Longeren
Longeren, een té vaak onderschat element in de opleiding van het paard!
Longeren: belangrijk vervolg
Longeren heeft een ongelooflijke meerwaarde in het ontwikkelen van balans.
Het longeren van het gezonde paard mag nooit ontbreken in zijn opleiding. Mits dit correct gebeurt!
Het paard dient verticaal en horizontaal zijn balans te leren behouden zonder aanleuning van wand of trainer. Zowel in stap, draf als in galop.
In het grondwerk heeft hij geleerd zijn balans te vinden en zijn lijf goed te gebruiken. Door hem nu op een cirkel uit te schuiven zal hij moeten leren om deze aangeleerde vorm en balans te behouden.
Waardevolle schakel
Longeren is dus een waardevolle en onmisbare schakel in het opleiden van het (jonge) paard. Door middel van longeren kan hij zijn spieren meer ontwikkelen. Je leert hem om nog meer zelfstandig in balans te bewegen. En je traint zijn uithoudingsvermogen.
Dit kun je verder uitbouwen door bijvoorbeeld het paard zijn buitenachterbeen op te vragen, de travers aan de longe om zo controle over alle vier zijn benen te krijgen etcetera. Alles wat je hem hiervoor in het grondwerk aangeleerd hebt. Hierdoor kun je hem perfect in balans brengen, zelfs tot en met de piaffe en de passage.
Doordat je op deze manier controle hebt over de benen en schouders van het paard kun je longeren als een versterkende schakel gebruiken.
Meestal investeren mensen wel in rijlessen onder het zadel maar vergeten ze te ‘leren longeren’.
Door het paard simpelweg beweging te geven aan een lange lijn beseft men niet dat dit zeer schadelijk is voor lijf en ledematen van het paard. Zeker zodra ze gaan draven en galopperen en het paard versnelt omdat dat nou eenmaal de enige optie voor hem is om overeind te blijven. Omdat het paard zich niet in verticale balans kan houden ontstaan er flinke krachten op bepaalde delen in zijn lichaam. Denk aan SI-gewrichten, CTO (cervicale-thoracale-overgang), pezen etcetera. Dit kan nare blessures veroorzaken.