Home / Rechtrichten / Rechtrichten Info

Rechtrichten

Omdat het paard simpelweg niet gemaakt is om op te zitten zullen wij hem dus moeten voorbereiden op ons gewicht om slijtage, blessures, blokkades of nog erger leed te voorkomen. En paard is dus A Symmetrisch. Rechtrichten is eigenlijk niet meer dan het paard symmetrisch maken in het lijf. Zodat hij net zo makkelijk naar links en rechts kan buigen. En zijn lijf gelijkmatig leert te belasten. Zo zal hij moeten gaan leren om zijn lange rugspier te ontspannen zodat we de linker en rechterbuiging kunnen vragen.

Juiste Vorm

Als het paard de juiste vorm in zijn skelet heeft dan kan hij de juiste spieren aanspreken. Dit zal je paard d.m.v. oefeningen moeten aanleren. We leren hem om zijn lange rugspier te ontspannen, zijn buikspieren juist aan te spannen (hierdoor zal zijn rug welven) zijn bekken te kantelen en zijn achterbenen onder zijn zwaartepunt te brengen. Tevens zal hij gaan leren om meer gewicht met zijn achterbenen op te gaan nemen. Als het paard in balans is zal alles zacht en soepel aanvoelen en kan de energie moeiteloos van achteren door naar voren stromen.

In opbouwende volgorde zijn dit
Stelling en buiging in stilstand
Stretch en halt
Voltes
Rechtuit met buiging
Schouderbinnenwaarts
Travers
Renvers
Appuyementen
Werkpirouettes
Piaffe
Schoolhalt
Levade

rechtrichten

Paard in Balans staat ervoor om het paard zo te trainen dat hij langdurig mee kan als rijpaard. Zonder dwang of dwangmiddelen te gebruiken. Voor mij ligt de uitdaging daar om een paard door middel van duurzame training het paard steeds sterker, soepeler en leniger te zien en voelen worden. Doordat we de oefeningen geleidelijk aan steeds zwaarder maken zodat hij deze met gemak zal kunnen uitvoeren zal er een harmonieus geheel ontstaan.

Uiting van het Paard

Omdat het paard ons nu eenmaal niet in woorden kan uitleggen waar hij wat voelt zal hij dit op een andere manier proberen te uiten. Denk aan schudden met het hoofd, knarsetanden, steigeren, bokken of rennen of juist staken. Dit zijn GEEN normale gedragsuitingen!! Maar soms zijn het ook kleinere uitingen zoals het niet correct aannemen van stelling en buiging. Of moeite met de rotatie van zijn wervelkolom. Rechtrichten helpt hierbij.

Actie Ondernemen

In alle gevallen MOETEN we hier iets mee doen! Anders belast je paard zich onnodig omdat hij gaat compenseren elders in zijn lijf. En dat kan zeer ernstige gevolgen hebben. Denk aan overbelasting van gewrichten, overmatige spierspanning, peesproblemen en rugproblemen zoals kissing spines of problemen in of rond het SI gewricht. Paard in Balans kan je hier bij helpen!

Rechtrichten

Paard in Balans leert jou hoe jij jouw paard kan leren om zijn lijf goed te gebruiken. Op een paardvriendelijke biomechanisch verantwoorde manier.
Hoe hij de juiste balans kan vinden met een goed ruggebruik en met de juiste rotatie in zijn wervelkolom. Zodat hij beide achterbenen onder zijn zwaartepunt kan plaatsen. En fysieke balans breng weer mentale balans!