Home / Opleidingsladder / Rijden

Rijden

Zodra het paard geleerd heeft om alle zijgangen netjes uit te voeren en hij hier zijn balans in heeft gevonden kunnen we het paard onder het zadel of onder een barebackpad, hetzelfde vragen. Zo leert hij om ook met extra gewicht in balans te blijven ook tijdens de oefeningen.

Houding & zit.
Een  mooie zit willen we allemaal maar hoe doen we dat?


Niet alleen ons paard is scheef, wij mensen ook, dus beïnvloeden we het paard altijd met onze houding en onze eigen scheefheden. Soms lijkt het lastig om de keus te maken of je nu eerst het paard moet rechtrichten of gaan we eerst aan de ruiter zijn scheefheid werken. De oplossing zit m in beide. De één helpt de ander. Je kent vast wel het fijne gevoel dat je soms stukjes heel fijn kunt blijven zitten op het paard. Dikke kans dat je paard dan eventjes ontspannen in balans loopt en jou dus fijn meeneemt. Maar hoe moeilijk is het netjes te blijven zitten als het paard bv met een strakke rug en een geheven hoofd en hals houding loopt!

De scheefheid van de mens wordt altijd beïnvloedt door de scheefheid van het paard maar zeker geldt dat ook andersom. Het zou fantastisch zijn dat als jij als ruiter maar netjes op je paard zit het paard hierdoor als vanzelf goed gaat lopen! Maar het zal zeker wel helpen om het paard minder uit balans te halen. Net als het paard jou uit balans kan halen als hij dus knetter scheef gaat.

Daarom is het zo fijn dat je met grondwerk het paard alvast minder scheef in zijn lijf kunt maken. Zodat jij eenmaal op zijn rug hem makkelijker kunt helpen om zijn lijf goed te gebruiken. Van daaruit kun je dan ook makkelijker aan je eigen zit werken. Ook kun jijzelf dan veel fijner zitten en zullen de hulpen beter door komen. Wat zich dan weer verder ontwikkelt in het nog beter gaan van je paard en een mooiere houding van jou als ruiter. Er ontstaat harmonie!