Rechtrichten

Omdat het paard simpelweg niet gemaakt is om op te zitten zullen wij hem dus moeten voorbereiden op ons gewicht om slijtage, blessures, blokkades of nog erger leed te voorkomen. En paard is dus A Symmetrisch. Rechtrichten is eigenlijk niet meer dan het paard symmetrisch maken in het lijf. Zodat hij net zo makkelijk naar links en rechts kan buigen. En zijn lijf gelijkmatig leert te belasten. Zo zal hij moeten gaan leren om zijn lange rugspier te ontspannen zodat we de linker en rechterbuiging kunnen vragen.JUISTE VORM

Als het paard de juiste vorm in zijn skelet heeft dan kan hij de juiste spieren aanspreken. Dit zal je paard d.m.v. oefeningen moeten aanleren. We leren hem om zijn lange rugspier te ontspannen, zijn buikspieren juist aan te spannen (hierdoor zal zijn rug welven) zijn bekken te kantelen en zijn achterbenen onder zijn zwaartepunt te brengen. Tevens zal hij gaan leren om meer gewicht met zijn achterbenen op te gaan nemen. Als het paard in balans is zal alles zacht en soepel aanvoelen en kan de energie moeiteloos van achteren door naar voren stromen.


In opbouwende volgorde zijn dit
Stelling en buiging in stilstand
Stretch en halt
Voltes
Rechtuit met buiging
Schouderbinnenwaarts
Travers
Renvers
Appuyementen
Werkpirouettes
Piaffe
Schoolhalt
Levade

Paard in Balans staat ervoor om het paard zo te trainen dat hij langdurig mee kan als rijpaard. Zonder dwang of dwangmiddelen te gebruiken. Voor mij ligt de uitdaging daar om een paard door middel van duurzame training het paard steeds sterker, soepeler en leniger te zien en voelen worden. Doordat we de oefeningen geleidelijk aan steeds zwaarder maken zodat hij deze met gemak zal kunnen uitvoeren zal er een harmonieus geheel ontstaan.


UITING VAN HET PAARD

Omdat het paard ons nu eenmaal niet in woorden kan uitleggen waar hij wat voelt zal hij dit op een andere manier proberen te uiten. Denk aan schudden met het hoofd, knarsetanden, steigeren, bokken of rennen of juist staken. Dit zijn

GEEN normale gedragsuitingen!! Maar soms zijn het ook kleinere uitingen zoals het niet correct aannemen van stelling en buiging. Of moeite met de rotatie van zijn wervelkolom. Rechtrichten helpt hierbij.

ACTIE ONDERNEMEN
In alle gevallen MOETEN we hier iets mee doen! Anders belast je paard zich onnodig omdat hij gaat compenseren elders in zijn lijf. En dat kan zeer ernstige gevolgen hebben. Denk aan overbelasting van gewrichten, overmatige spierspanning, peesproblemen en rugproblemen zoals kissing spines of problemen in of rond het SI gewricht. Paard in Balans kan je hier bij helpen!

RECHTRICHTEN
Paard in Balans leert jou hoe jij jouw paard kan leren om zijn lijf goed te gebruiken. Op een paardvriendelijke biomechanisch verantwoorde manier.
Hoe hij de juiste balans kan vinden met een goed ruggebruik en met de juiste rotatie in zijn wervelkolom.
Zodat hij beide achterbenen onder zijn zwaartepunt kan plaatsen.

Fysieke balans breng weer mentale balans!


De Laterale Scheefheid
Als begin kunnen we kijken naar de links of rechtsgebogenheid van het paard. Het ene paard is hol aan de linkerzijde en bol aan de rechterzijde terwijl de ander aan de rechterzijde hol is en aan de linkerzijde bol.

Hierdoor buigt elk paard de ene kant makkelijk op dan de andere kant. Aan de holle kant het paard strakke, korte en sterke spieren en aan de bolle kant, soepele, lange en slappe spieren.

Horizontale Scheefheid
Hieronder verstaan we dat het paard aan de voorkant meer gewicht draagt dan aan de achterkant. Van nature is dit ongeveer 3/5 deel op de voorhand.Om te zorgen dat het paard het gewicht verdeeld over 4 benen is er dus een trainer/ruiter nodig!

Scheefheid Voorbenen
Ook paarden hebben een rechts of linkshandigheid. Het paard draagt zich niet netjes verdeeld over zijn voorbenen. Hij heeft 1 voorkeursbeen die sterker is en waar hij een betere coördinatie mee heeft.
Bij een linksgebogen paard zal dit het rechtervoorbeen zijn.De scheefheid in voorbenen uit zich in:
* Meer overbelasting voorbeen, kan leiden tot hoefkatrolontsteking
* Verkeerde en ongelijke bespiering in schouders
* Paard springt vaak aan dezelfde galop door handigheid in één been
* Kort/lang stappen. Het achterbeen aan de kant van het handige been kan niet voldoende doorzwaaien naar voren.

Scheefheid Achterbenen
Ook in zijn achterbenen is hij in 1 been sterker dan in het andere. Met dat been stuwt hij meer dan dat hij draagt. Zijn stuwende been is stijver en sterker dan het andere die juist meer buigzaam is maar minder sterk. Met dit mindere sterkere been kan hij wel makkelijker onder zijn zwaartepunt stappen dan met het stuwende stijvere been. Bij een linksgebogen paard bijvoorbeeld is dit het linkerachterbeen.Scheefheid Voor /Achter
Deze scheefheid betreft de verhouding van heupen /schouder. Zijn schouders zijn smaller dan zijn heupen. Hierdoor loopt het paard niet precies met zijn schouders recht voor zijn heupen.
Langs de wand wordt dit bijvoorbeeld goed zichtbaar.


Diagonale Scheefheid
Deze omvat de verschuiving van het zwaartepunt. Een paard zal wanneer het niet gecorriceerd wordt op de binnen of buitenschouder vallen. Dit is het gevolg van zijn A symmetrie. Hierdoor ontstaat een diagonale verschuiving of onbalans. Deze zorgt er dus voor dat 1 schouder of voorbeen altijd extra belast wordt. Bij een linksgebogen paard bv is dit linksachter naar rechtsvoor. Dit voorbeen is dan ook extra blessure gevoelig.
Afbeelding een rechtsgebogen paard waarbij de diagonale scheefheid het zwaartepunt naar linksvoor verschuift.


Verticale Scheefheid
De verschuiving van het zwaartepunt door de diagonale scheefheid zal ervoor zorgen dat het paard verticaal scheef gaat lopen ten opzichte van de grond. Bijvoorbeeld in hoge snelheid zal dit zichtbaar worden. Het paard zal dan ‘plat’ door de bocht gaan. Door deze verticale scheefheid zal hij steeds sneller gaan omdat hij anders letterlijk omvalt!
Denk maar aan een motor in de bocht.Onbalans in onder/bovenlijn
Als een ruiter de voorgaande scheefheden niet corrigeert dan resulteert dit meestal in een onbalans in de spieren in de boven en onderlijn.Dit kan leiden tot incorrect ruggebruik, spanning en andere blokkades en zelfs kreupelheden.
Bij deze onbalans kunnen wij als ruiter ook alleen maar stuiteren op het paard en zitten we niet op een golvende losgelaten rug.


Bijzetteugels als Bestrijding

Bijzetteugels als Bestrijding? NEE!!

Omdat:
* Veranderd alleen maar het ‘plaatje’
* Verergerd de druk op de gewrichten
* Paard zal leunen op de hulpteugels, als vijfde been
* Spieren spannen extra aan, door tegendruk
* Geen rekking buitenste spieren mogelijk
* Probleem verergerd alleen maar
* Paard wordt stijf of zelfs onregelmatig
* Paard kan S-curve ontwikkelen

Contact


Jolenta van Haaften

Ik ben te bereiken van
maandag t/m zaterdag.
Mocht ik niet opnemen dan
bel ik je zo snel mogelijk terug.

Telefoon: 06 44 11 59 90

Email
info@paardinbalans.com

Specialisme

- Grondwerk en Werken aan de Hand
- Natuurlijke Scheefheden en rechtrichten
- Trailerlaad Problematiek
- Academische Rijkunst
- Hulp bij Revalidatie
- Natural Horsemanship