Grondwerk

Grondwerk is van onschatbare waarde

*Soms lukken bepaalde dressuur oefeningen maar steeds niet en zou je eigenlijk wel eens een mooie 7 of 8 op je protocol willen zien!

*Of wellicht kun je door bepaalde omstandigheden even niet rijden (zwanger, blessures etc) dan kun je het paard toch heel goed onderhouden met grondwerk.*Het kan ook zo zijn dat juist jouw paard drachtig of geblesseerd is en even geen ruiter mag of kan dragen.
Om het paard dan toch in conditie te houden kun je juist met grondwerk hem of haar goed ondersteunen.
( blij blessures klik op knop ‘hulp bij revalidatie’)

*Of wellicht ben je bang geworden om te rijden maar zou je toch wel graag iets met het paard willen doen en over je angst heen willen komen.

**Het kan ook zo zijn dat jouw paard te oud, te stijf of te dik of misschien te sloom is? Ook dan kun je het paard goed vanaf de grond trainen.

*Maar grondwerk is ook geweldig om een jong paard voor te bereiden op het werk onder het zadel. Of juist het verkeerd aangereden paard te herstellen.

*In alle gevallen leert het paard eerst met zijn eigen gewicht om te gaan en zijn lijf en benen goed te gebruiken om zo overbelasting te voorkomen.
Dit is voor de meeste paarden al moeilijk genoeg.

*Je kunt je paard perfect uitbalanceren vanaf de grond en hem sterker, soepeler en buigzamer maken zonder dat je hem in de weg zit met je eigen gewicht.

*Jij als trainer krijgt doordat je naast en voor het paard loopt uitstekend zicht op hoe hij zijn lijf en benen dus gebruikt!
Daarbij komt dat jij je nu ook in alle rust kunt concentreren op zijn beweging zonder je zorgen te maken of je misschien wel of niet goed zit etc.

*Tevens versterk je de band met je paard doordat je dichtbij hem loopt en direct contact hebt. Eenmaal onder het zadel zal je merken dat dit zijn voordelen heeft.

*Zo kun je jouw paard soepeler, leniger en sterker maken. En vrolijker!Met grondwerk kun je het paard op een fijne en rustige manier leren om zijn lijf goed te gebruiken.
Door middel van een kaptoom kunnen we invloed uitoefenen op zijn gehele wervelkolom waardoor hij zijn houding aanzienlijk verbetert.Je kunt hem gymnastiseren en hem meer symmetrisch in zijn spieren maken waardoor kans op overbelasting en blessures significant afneemt. In de grondwerk fase leer je het paard hulpen aan die altijd identiek zijn aan de hulpen eenmaal onder het zadel. Zo ontstaan een heldere communicatie tussen mens en paard.
Doordat je er (achterwaarts) voor loopt heb je tevens goed zicht op hoe het paard zijn lijf en benen gebruikt.

Longeren

Het longeren is de volgende stap op de ladder van de academische rijkunst. Een fijne manier om een paard meer in balans te leren lopen en te stretchen. In het grondwerk heeft hij geleerd zijn balans te vinden en zijn lijf goed te gebruiken. Door hem nu op een cirkel uit te schuiven zal hij moeten leren om deze aangeleerde vorm en balans te behouden. Ook kunnen we met het longeren het paard leren in een meer voorwaarts tempo te lopen. De bedoeling is dat we het paard leren om zonder aanleuning van een wand netjes op de cirkel te lopen in alle drie de gangen.Waardevolle Schakel

Het is een waardevolle en onmisbare schakel in het opleiden van het (jonge) paard. Tevens kan hij zijn spieren meer ontwikkelen. Je leert hem om nog meer zelfstandig in balans te bewegen. En je traint zijn uithoudingsvermogen.
Dit kun je verder uitbouwen door bijvoorbeeld het paard zijn buitenachterbeen op te vragen.De travers aan de longe om zo controle over alle 4 zijn benen te krijgen. Waardoor je hem perfect in balans kunt brengen. Wat je hem dan al in grondwerk aangeleerd hebt.
Doordat je op deze manier controle hebt over de benen en schouders van het paard kun je longeren als een versterkende schakel gebruiken!

Werken aan de Hand
Met werken aan de hand worden de hulpen wat meer verfijnd en leer je het paard tussen twee teugels te gaan en al meer naar de verzameling te komen. Vooral de zijgangen kunnen nu ook in draf en galop onbelast goed uitgevoerd worden omdat je er nu niet meer voor maar naast loopt. Je kunt nu ook meer zijn schouders plaatsen en hem leren wennen aan combinatie werking kaptoom en bit.Tevens kun je zelf fijn leren om met een binnen en buiten teugel te werken. Als je op het paard zit ben je vaak ook nog bezig met je zit en beenhulpen. Nu kun je je goed op je teugelhulpen concentreren.

Rijden
Zodra het paard geleerd heeft om alle zijgangen netjes uit te voeren en hij hier zijn balans in heeft gevonden kunnen we het paard onder het zadel of onder een barebackpad, hetzelfde vragen. Zo leert hij om ook met extra gewicht in balans te blijven ook tijdens de oefeningen.

Houding & zit.

Een mooie zit willen we allemaal maar hoe doen we dat?Niet alleen ons paard is scheef, wij mensen ook, dus beïnvloeden we het paard altijd met onze houding en onze eigen scheefheden. Soms lijkt het lastig om de keus te maken of je nu eerst het paard moet rechtrichten of gaan we eerst aan de ruiter zijn scheefheid werken. De oplossing zit m in beide. De één helpt de ander.
Je kent vast wel het fijne gevoel dat je soms stukjes heel fijn kunt blijven zitten op het paard.
Dikke kans dat je paard dan eventjes ontspannen in balans loopt en jou dus fijn meeneemt.
Maar hoe moeilijk is het netjes te blijven zitten als het paard bv met een strakke rug en een geheven hoofd en hals houding loopt!
De scheefheid van de mens wordt altijd beïnvloedt door de scheefheid van het paard maar zeker geldt dat ook andersom.
Het zou fantastisch zijn dat als jij als ruiter maar netjes op je paard zit het paard hierdoor als vanzelf goed gaat lopen!
Maar het zal zeker wel helpen om het paard minder uit balans te halen.
Net als het paard jou uit balans kan halen als hij dus knetter scheef gaat.
Daarom is het zo fijn dat je met grondwerk het paard alvast minder scheef in zijn lijf kunt maken.
Zodat jij eenmaal op zijn rug hem makkelijker kunt helpen om zijn lijf goed te gebruiken.
Van daaruit kun je dan ook makkelijker aan je eigen zit werken. Ook kun jijzelf dan veel fijner zitten en zullen de hulpen beter door komen. Wat zich dan weer verder ontwikkelt in het nog beter gaan van je paard en een mooiere houding van jou als ruiter.

Er ontstaat harmonie!Verhalen van klantenContact


Jolenta van Haaften

Telefoon: 0644115990
Ik ben te bereiken van
maandag t/m zaterdag.
Mocht ik niet opnemen dan
bel ik je zo snel mogelijk terug.


info@paardinbalans.com

Specialisme

- Grondwerk en Werken aan de Hand
- Natuurlijke Scheefheden en rechtrichten
- Trailerlaad Problematiek
- Academische Rijkunst
- Hulp bij Revalidatie
- Natural Horsemanship