Hulp bij Trailerladen

Oorzaak en Hulp bij Trailerladen
Vaak ontstaan deze problemen doordat er een nare ervaring (trauma) aan vooraf is gegaan wellicht met dwang en of geweld. Het paard moest en zou in de trailer Ook kan een verstoorde relatie tussen mens en paard het probleem zijn. Het paard ziet de mens niet (meer) als leider en volgt zijn eigen weg, soms dus letterlijk! In beide gevallen ligt het aan leiderschap. Door het stuk leiderschap eerst helder te krijgen zal het paard weer open staan voor communicatie.
En door de communicatie op orde te hebben kun je verder werken aan het laad probleem. Ik biedt hulp bij trailerladen.

Werk methode
Ik leer het paard eerst om te buigen in zijn lijf. Hierdoor leert hij zichzelf in balans te houden en tevens ontstaat er een stukje respect en leiderschap. Vervolgens leer ik hem te wijken voor mijn energie. Ik wil hem namelijk makkelijk kunnen verplaatsen, zowel zijn achterhand, als wel zijn schouders. Ook het achterwaarts gaan is erg belangrijk. Net als het weer voorwaarts gaan op mijn hulp. Als deze basis bevestigd is neem ik het paard mee naar de trailer en ga kijken op welk punt hij blijft staan. Dit is nl zijn comfortzone. Van hieruit ‘werk’ ik met hem.

Zodra hij nl passen voorbij deze comfort zone zet plaats ik hem terug naar deze plek. In de natuur benaderen paarden ook op deze manier een object wat ze niet kennen en of niet vertrouwen. Door telkens even naar het vreemde dingen te stappen om vervolgens weer terug te rennen naar een voor hen veilige afstand creëren ze controle en vertrouwen. De volgende nader poging zal iets dichter naar het object zijn. Zo zullen ze de afstand tussen het object en zichzelf steeds meer verkleinen. Telkens komen ze een stukje dichterbij en zullen ze het ding uiteindelijk uitgebreid besnuffelen om te bepalen of het ok is. Door deze van natuurlijke manier van benaderen te gebruiken ontstaat er een gevoel van controle over de situatie hebben bij het paard.

Natuurlijk gedrag paard
Paarden zijn van nature vluchtdieren en zullen bij gevaar de benen willen nemen. Je zult een paard dan ook nooit van nature in een nauwe ruimte zien inlopen. Waarom verwachten we dan dat hij zomaar als zijnde aangeboren wel een trailer inloopt? Dit vergt dus training. Uiteraard kan het paard zich van zijn ‘slechtste’ kant laten zien. Belangrijk is dan nooit van je plan af te wijken! Hoe hoog hij ook komt of wat hij ook doet. Hij zal vast alles uit de kast halen om zijn standpunt te maken; ik ga niet in dat ding!! Paarden zijn geniale volhouders, dat maakt dat ze kunnen overleven in de natuur, maar als wij mensen na verloop van tijd doordat we ons geduld verliezen, onze tactiek ineens veranderen door bv een bezem of een longeerlijn te pakken, zullen zij leren dat zij succesvol zijn in geen stap verzetten of om in verzet te blijven gaan en vervolgens nog meer tegenwerken.

Ik werk in sessies van 4 keer.

De
eerste sessie:
De sessies zelf variëren van 1 uur á 2 uur.
Afhankelijk van wat de problemen zijn.
Het is erg belangrijk om het paard na een goede poging een paar dagen rust te geven om deze ervaring te laten ‘landen’.

De
tweede sessie gaan we dan kijken hoe hij het ervaren heeft.
Door tijdens deze sessie weer een stapje erbij te doen bouw je sterk aan vertrouwen.
Rust tussendoor is hierbij ontzettend belangrijk.
Soms kunnen we dan al de stang en of de klep sluiten.
Daarna paar keer weer uit en weer inladen wordt dan de oefening.

De
derde sessie is het aan de eigenaar om deze stappen te herhalen zodat deze leert om zijn of haar eigen paard te laden. In de meeste gevallen komen we dan ook al toe aan een stukje rijden met de trailer.
Het kan voorkomen dat een paard keurig laadt maar vervolgens in paniek gaat zodra men wegrijdt.
Dan kan het raadzaam zijn om een braaf paard naast te zetten waardoor het vertrouwen groeit in het vervoeren.

In de
vierde sessie herhalen we alle punten en voegen we in- en uitladen op een andere locatie toe.

Filmpje met Hero laden
OF
Terug naar trailerladen


Contact


Ik ben te bereiken van
maandag t/m zaterdag.
Mocht ik niet opnemen dan
bel ik je zo snel mogelijk terug.

Telefoon: 0644115990

Email
info@paardinbalans.com
Specialisme

- Grondwerk en Werken aan de Hand
- Natuurlijke Scheefheden en rechtrichten
- Trailerlaad Problematiek
- Academische Rijkunst
- Hulp bij Revalidatie
- Natural Horsemanship