Wup en zijn trailerlaadprobleem

Leider zijn voor je paard is essentieel om een vertrouwensband te krijgen! Als je dat deel voor elkaar hebt dan verdwijnen eigenlijk al heel veel omgangsproblemen.

Wup zijn trailerlaad probleem zat hem vooral in het feit dat hij moeite had met doorgangen in het algemeen. Tevens had Lianne moeite om hem de baas te kunnen, leiderschaps en communicatie problemen dus.

Smalle doorgangen en toegangsdeuren

Zijn box in en uit of een toegangsdeur die niet al te breed is gaf al veel problemen en maakte dat hij er eigenlijk ineens doorheen schoot. Gevaarlijk dus voor zowel Lianne als Wup zelf.

Uiteraard zal dit stukje paniek een oorzaak hebben liggen in het verleden (wellicht uitgegleden ooit bij het binnen zetten) .

Wat mij ook opviel is dat Wup erg in zichzelf gekeerd was. Hij sloot zich heel duidelijk af voor alles. Daarbij had hij ook een hoge spiertonus.

Vanaf de eerste les die Lianne bij mij nam zijn we met een stukje leiderschap aan het werk gegaan. Ik leerde Lianne hoe zij haar eigen ruimte mag claimen door haar leiderschapsvaardigheden aan te leren. Hierdoor kon Wup zich makkelijker ontspannen. Ook extra ontspanningsoefeningen hielpen Wup om niet meer zo met zijn omgeving bezig te zijn.

Doordat Lianne de leiding leerde overnemen voelde Wup zich stukje bij beetje meer veilig en durfde hij zich ook meer open te stellen. Naast deze lessen zijn we ook met grondwerklessen, werken aan de hand en longeren gestart om Wup een beter lichaamsgebruik aan te leren. Hij kampte met kissing spines waardoor er ook fysiek veel spanning bij hem zat. Over dit stuk training kun je binnenkort meer lezen onder het kopje revalidatie/kissing spines!

Voordat ik het trailerlaadprobleem aan ging pakken wilde ik eerst dat Wup leerde om in alle kalmte zijn box in en uit te lopen. Slimme oefeningen waarbij Wup ontspanning leerde voelen door zijn lijf te buigen en balans te vinden maakte al snel een enorm verschil.

Voorheen stoof hij langs of over haar heen de box in. Nu kan Lianne hem in alle rust in en uit zijn box of door andere doorgangen laten lopen zonder dat hij in paniek raakt.

Nu deze basis gelegd was konden we een stapje verder door hem te helpen bij het laadprobleem. Wup weigerde altijd om de trailer in te gaan en kwam hierbij flink omhoog en draaide continu weg van de klep. En dat hield hij erg lang vol. Al met al veel stress voor paard en eigenaar.

Wat mij ook nu weer opviel bij Wup is dat hij na lang aarzelen en heen en weer lopen hij ineens de trailer in rende. Precies hetzelfde als bij het in de box zetten. Hartstikke gevaarlijk uiteraard. Eenmaal in de trailer leek hij redelijk op zijn gemak het vervoer op zich gaf geen problemen.

Het probleem zat m dus ook hier in het stukje ‘door een opening moeten’. Ik leerde Wup om zich bewust te worden van wat hij aan het doen was en dat dit oké is.

Een paard kent maar één angst en dat is doodsangst. Die angst moest eruit.


Zodra Wup met zijn voorbenen net over de klep stond dus op de bodem van de trailer wilde hij erin schieten. Net als op stal. Een voet over de drempel en dan ineens schoot hij door.

Ook nu, juist op dat punt, Wup laten wachten zich bewust laten worden van wat hij aan het doen was en vandaaruit weer terug gezet de klep af. Door hem steeds weer terug te brengen naar zijn comfort zone kon hij eventuele opgebouwde spanning afvloeien. Totdat hij uiteindelijk op dat kantelpunt achter de klep in de trailer eens om zich heen ging kijken en de trailer ging ontdekken.

Hij begon aan het schot, de wanden en aan het zeil boven hem te snuffelen. Top! Dat is wat ik wilde. Van daaruit steeds weer een stapje verder waarbij ik hem uitnodigde om na iedere stap eens om zich heen te kijken en zich bewust te laten worden dat hij niet doodging.

Hierdoor bouwde hij al snel vertrouwen op waardoor hij kalmer de trailer inging. In eerste instantie het schot wijd gezet, daarna steeds iets smaller. Hierdoor raakte zijn lijf regelmatig het schot waardoor hij dan weer even in paniek raakte. Maar door ook hierbij kalm en rustig te blijven en hem dit te laten ervaren verdween ook hierin zijn angst.

Bij het uitladen ging ik precies hetzelfde aan de slag.
Niet ineens eruit schieten maar ook nu bewust laten worden van de stappen die hij maakte.

Zo kon Lianne hem al snel overnemen waarbij zij ook moest leren hoe hem hierin te begeleiden.
Ook op verschillende locaties hebben we dit geoefend. En dat lukte super!!

Na 4 trailerlaadsessies is Lianne is staat om Wup zelf te laden, te sluiten en weer uit te laden in alle rust en kalmte!Bekijk hier het filmpje


Contact


Ik ben te bereiken van
maandag t/m zaterdag.
Mocht ik niet opnemen dan
bel ik je zo snel mogelijk terug.

Telefoon: 0644115990

Email
info@paardinbalans.com
Specialisme

- Grondwerk en Werken aan de Hand
- Natuurlijke Scheefheden en rechtrichten
- Trailerlaad Problematiek
- Academische Rijkunst
- Hulp bij Revalidatie
- Natural Horsemanship