Kissing Spines

Wat is precies kissing spines?
We spreken van “Kissing spines” als de dorsaaluitsteeksels van de ruggewervels elkaar raken waarbij in meer of mindere mate botreactie te zien is. De rug van het paard bestaat uit 18 borstwervels en 6 lendenwervels.


paars 18 doornuitsteeksels
rood 6 lendenwervels

Bij het paard zit op elk wervellichaam (rugwervel) een doornvormig uitsteeksel (paars gekleurd)
Ook wel spinaaluitsteeksel genoemd.
Deze uitsteeksels bestaan uit bot. Normaliter staan deze uitsteeksels enkele millimeters uit elkaar maar in het geval van kissing spines komen (kussen) deze tegen elkaar aan waardoor beschadigingen aan het bot ontstaan.
Dit is zeer pijnlijk voor het paard. Door de reactie van het bot wordt er opnieuw bot aangemaakt of treedt er soms ook botverval op.
Kissing spines komt het meest voor tussen de 10e en 18e borstwervel daar waar de ruiter zit.Hoe ontstaan Kissing Spines?
De rug en het skelet van het paard zijn niet gemaakt voor het dragen van ruitergewicht. Als we ons hier niet van bewust zijn en we laten het paard dus onbewust in een verkeerde houding lopen terwijl we op zijn rug zitten, dit is zelfs al als je hem alleen maar met een los teugeltje laten lopen, dan zal hij uiteindelijk onherroepelijk rugklachten krijgen. Hij moet constant zijn rugspieren aanspannen om onder het ruiter gewicht te blijven zonder om te vallen, die zo dus hard en strak worden. Dit heeft te maken met zijn natuurlijke scheefheid. (Zie kopje natuurlijke scheefheden). Hierdoor trekken deze spieren als het ware de uitsteeksel naar elkaar toe. Kissing spines ligt dan om de hoek. Het is daarom van belang dat we het paard goed trainen en we de buik en rugspieren gaan aanspreken zodat het paard in staat is om ons gewicht te dragen zonder daarbij ernstige schade op te lopen. Het vergelijk met een brug werkt het beste; deze is op zijn sterkst als hij bol staat. Hoe korter de rugspieren hoe holler zijn rug en hoe meer uitsteeksel er naar elkaar toe komen

Het op lengte brengen van de bovenlijn is dus van cruciaal belang!

Welke spieren hebben we nodig?
Een paard dat tijdens het rijden zijn rug aanspant traint zijn rugspieren op de verkeerde manier. Aanspannen is korter maken, iets wat we juist niet willen. Hoe korter de rugspier hoe meer de doornuitsteekstels naar elkaar toe komen. Oorzaken van deze aanspanning zijn bijvoorbeeld pijn van zadel of bit, angst of wantrouwig en nerveus of last heeft van zijn ruiter. Of het heeft ergens anders in het lichaam pijn waardoor hij zijn rug aanspant, bijvoorbeeld bij het in de krul rijden. Er komen dan grote drukkende krachten vrij op de halswervels die pijn veroorzaken waarop hij zal reageren door zijn rug weg te drukken. Overigens kan het in de krul trekken van de hals weer overbelasting en slijtage aan de halswervels veroorzaken waardoor het paard steeds verder in de problemen zal komen.

Eigenlijk is het een samenwerking van vele spieren die maken dat het paard sterk genoeg is om ons gewicht te dragen. Door de buikspieren van het paard aan te spreken, aan te spannen, zal hij zijn rug gaan bollen,ontspannen, waarbij hij zijn lange rugspier op lengte brengt en door hem dan in een voorwaarts neerwaartse houding te vragen met een goed naar voren zwaaiend achterbeen (onder zijn zwaartepunt) komen we in een anatomisch correcte houding om hem voor te bereiden op het ruitergewicht. Erg belangrijk is dat we niet alleen de buik en lange rugspier, longissimus dorsi, trainen maar oa ook de dieper gelegen psoas spieren. De longissimus Dorsi is een bewegingsspier en de psoas is een houdingsspier. De psoas spieren zorgen voor het ondertreden van het achterbeen, het buigen van het heupgewricht, het bollen van de rug, het zakken van het bekken en het ondersteunen van de wervelkolom.

Trainen
Hoe niet? Door het paard nu zijn hoofd naar beneden te dwingen in de veronderstelling dat hij dan zijn rugspier lang maakt heeft geen enkele zin. Fysiologisch is het nl zo dat als je zijn hals laat afbuigen je de nekspier stretcht tot aan de schoft. De lange rugspier is nl niet één spier maar een keten van spieren die horizontaal, verticaal en dorsaal functioneren en zal dus niet mee stretchen! Hij zal zich juist alleen maar meer aanspannen om overeind te blijven omdat het paard van nature in verticale onbalans is.
Onmogelijk om zijn rug te ontspannen op deze manier.
Hij zal letterlijk omvallen als hij zijn rugspier niet aanspant!

Hoe dan wel? Door hem recht te richten, uit zijn natuurlijke scheefheid te halen dmv gymastiserende oefeningen kunnen we ernaar toe werken dat jouw paard zijn spieren en skelet goed leert te gebruiken. Het fijnst is als we hem dit onbelast aanleren om vervolgens onder het zadel verder te werken. Stap 1 hierin is dat hij een goede schoftlift leert maken en aan te houden tijdens het werk. Deze ontstaat door het correct gebruik van de rompspieren. Hierdoor bolt de wervelkolom in het geheel op. Daarna gaan we hem zijn rug leren stretchen door hem in de lengtebuiging te vragen, voorwaarts neerwaarts leert bewegen met een onder tredend achterbeen. De krachttraining dmv opbouwende oefeningen zal hem tevens sterker maken zodat hij tot een optimaal anatomisch correct gebruik van zijn lichaam komt.

Mijn paard heeft al kissing spines! Wat nu?

Ook als je paard al de diagnose kissing spines heeft kun je hem d.m.v. goed doordachte training weer (in de meeste gevallen) zo sterk maken dat hij weer bereden kan worden! Altijd wordt er in eerste instantie onbelast getraind. De schoftlift en rompstabiliteit is hierbij van cruciaal belang.
Voor meer informatie wat Paard in Balans voor jullie kan betekenen kun je onder het kopje ‘contact’ mijn gegevens vinden.


Terug naar hulp bij revalidatie

Contact


Ik ben te bereiken van
maandag t/m zaterdag.
Mocht ik niet opnemen dan
bel ik je zo snel mogelijk terug.

Telefoon: 0644115990

Email
info@paardinbalans.com
Specialisme

- Grondwerk en Werken aan de Hand
- Natuurlijke Scheefheden en rechtrichten
- Trailerlaad Problematiek
- Academische Rijkunst
- Hulp bij Revalidatie
- Natural Horsemanship