Extreme Spierspanning

Je wilt je paard graag laten nakijken en zo nodig laten behandelen door de osteopaat maar bij onderzoek van het parietale systeem (bewegingsapparaat, wervels, spieren, pezen, gewrichten etc.) blijkt je paard onbehandelbaar.
Het paard voelt knetterhard over zijn hele lijf en lijkt volledig geblokkeerd waardoor behandelen onmogelijk is.


Wat nu?
Afgelopen jaren ben ik meerdere keren geconfronteerd met paarden die problemen of blessures hadden waar bijvoorbeeld een osteopaat bij werd gehaald. Vaak waren dit rug, bekken of hals problemen of kreupelheden.
Of gedragsproblemen met een vermoedelijk fysiek ongemak als oorzaak.
Tijdens de behandeling werd door de behandelende therapeut dan zo’n enorme spierspanning geconstateerd dat behandelen op dat moment onmogelijk bleek. Onmogelijk doordat het paard zo verkrampt was en extreem hard aanvoelde onder hun handen dat de behandelende therapeut het eigenlijk ook niet goed wist.
Wel constateerde zij dat er iets niet goed zat in bepaalde gebieden. Maar als alles knetter hard aanvoelt en de gewrichten als vastgeroest lijken te zitten dan houdt het snel op.

Door mijn samenwerking met fijne en zeer bekwame therapeuten, dierenartsen en hoefsmid wordt mijn hulp nog wel eens ingeroepen als men zo’n paard tegenkomt. Want!!!!!...
Inmiddels is het vaak gebleken dat wanneer het betreffende paard eerst goed getraind wordt, waarbij hij zijn spieren aan beide zijde op gelijke lengte weet te brengen en zijn gewicht goed weet te verdelen over 4 benen, waardoor hij uit zijn natuurlijke scheefheid en A symmetrie komt, er soms na enkele weken al en anders na enkele maanden men dit paard ineens wel kan behandelen!!! Dan is het paard én dus losser en soepeler dmv goede training én kan de oorspronkelijk klacht behandeld worden om zo tot een prachtig resultaat te komen. Een normaal functionerend en bruikbaar paard welke ook nog eens een stuk vrolijker is!!

Wat is hier nu aan de hand zul je denken?
Wel het is simpel. (uiteraard uitzonderingen daar gelaten) Door verschillende oorzaken zoals bv; verkeerde huisvesting of voeding, stress maar vooral ook (onbedoeld) verkeerde training kan het paard zo verkrampen en verzuren dat het gehele paard als van beton lijkt.

Oorzaak natuurlijke scheefheid!
Een paard is van nature scheef. Net als wij mensen links of rechtshandig zijn. (kort door de bocht) Bij paarden spreken we van links of rechtsgebogenheid. In de natuur heeft het paard dit nodig om te overleven. Hij is zwaarder aan de voorkant waardoor hij als vanzelf naar voren rolt tijdens het grazen en steunt hierbij op zijn voorkeursbeen aan de voorzijde. Als hij in de paniek schiet scheurt hij weg vanuit zijn meest stuwende achterbeen zodat hij snel weg is. Bij een linksgebogen paard is dit dan (ook met uitzonderingen daargelaten) zijn linkerachterbeen. Echter als wij deze scheefheid niet onderkennen en wij het paard gaan berijden zonder hem te leren aan de achterkant te gaan dragen dan kan dit zeker tot hele grote problemen leiden! Ons gewicht ( gemiddeld 70 kg) komt als extra last op zijn voorbenen waardoor hij als vanzelf versnelt, een sneeuwbal die de berg afrolt. Of hij gaat extra steun zoeken op onze hand, hangen, waardoor jij kilo’s in je handen hebt
.


Daarnaast wordt zijn verticale evenwicht verstoord en gaat hij in draf of galop steeds harder en in galop plat door de bocht om ook weer niet om te vallen. Al het gewicht, dus ook van jou, zal dan continue op zijn voorkeursbeen landen waardoor ernstige (pees)blessures kunnen ontstaan! Dit brengt absoluut schade op den duur! Daarbij komt er een enorme druk op zijn SI gewricht en bekken omdat hij zijn achterbenen te ver naar achteren brengt.

Als je als ruiter dit NIET onderkent en dit maar lang genoeg duurt zal dit uiteindelijk echt ernstige problemen veroorzaken omdat hij steeds verder gaat vastzitten om het pijnlijke gebied te ontlasten. Waardoor er dus meerdere plekken pijnlijk worden.


Zo lijkt het vaak dat het paard op een bepaalde plek pijn heeft terwijl de oorzaak ergens anders in het lichaam zit. Compensatie gedrag!! Voordat een paard laat zien dat hij pijn heeft gaat hij langs een lange weg van compensatie. Zijn oerinstinct houdt hem nl tegen om pijn te tonen, immers het roofdier zal dit als zwakte zien en zal je er zo uitpikken en je einde is een feit.

In het begin zal het paard kleine signalen geven dat hij pijn heeft. Hoofd schudden tijdens rijden of op stal, knarsentanden, oren in nek bij het zadelen etc. Of bijten als je bepaalde plekken op zijn lichaam aanraakt/poetst. Rijtechnisch zal hij ook alles uit de kast halen om je uit te leggen dat hij niet comfortabel is of moeite heeft met jouw gewicht of pijn heeft en dit uit hij dan door bijvoorbeeld onverwacht te versnellen, te bokken of te steigeren. Alles wat hij doet waarvan jij denkt; ‘ wat vreemd dat hij dit doet want op stal is hij zo lief?’ kan betekenen dat hij jou wat uit probeert te leggen.

Herken jij deze situatie en had jij de hoop al opgegeven?
Neem dan gerust eens contact met mij op! Samen gaan wij dan kijken hoe jouw paard het best te begeleiden en zo nodig in combinatie met een behandelend therapeut of osteopaat. We gaan hem helpen middels goede training waarbij je het paard uit zijn natuurlijke scheefheid haalt en zo het gewicht van de voorhand naar de achterhand verlegt en hem net zo soepel in zijn spieren maakt dat hij makkelijk zowel linksom en rechtsom zijn oefeningen kan!

Wacht niet tot je paard al zo vast zit maar begin op tijd met rechtrichten. Zo voorkom je een hoop problemen! Het is dé basis voor alle disciplines!!

Jolenta van Haaften

Bel voor meer informatie: 06-44115990Contact


Ik ben te bereiken van
maandag t/m zaterdag.
Mocht ik niet opnemen dan
bel ik je zo snel mogelijk terug.

Telefoon: 06-44115990

Email
info@paardinbalans.com
Specialisme

- Grondwerk en Werken aan de Hand
- Natuurlijke Scheefheden en rechtrichten
- Trailerlaad Problematiek
- Academische Rijkunst
- Hulp bij Revalidatie
- Natural Horsemanship