De werkwijze van Paard in Balans als paardentrainer

Mijn taak als instructrice in de Academisch Klassiek rijkunst, kun je het best omschrijven als; ruiter en paard meer naar elkaar toe laten groeien en in harmonie brengen.

Rust en harmonie in een veilige omgeving zijn voor mij de rode draad in de opleiding van het paard en in mijn lessen.
Om je paard correct te trainen gebruik ik in mijn lessen de meest ‘moeilijke’ dressuuroefeningen.
Door het paard te helpen zijn lijf correct te gebruiken, voorkomt dit blessures en andere ongemakken.
Het resultaat is dat het lijkt dat het paard alle bewegingen maakt als zijnde uit vrije wil, dit komt omdat hij soepel, sterk en buigzaam is gemaakt.

Zo krijg je een blij en ontspannen paard en een harmonieus beeld.


Paard happy jij happy!

Grondwerk

De eerste fase is door middel van grondwerk de ruiter meer inzichten te geven in hoe het lichaam van een paard functioneert zonder gewicht. Dit zet denkprocessen in werking die bruikbaar zijn in de verdere opleiding zowel aan de hand als onder het zadel.Met grondwerk kun je het paard op een fijne en rustige manier leren om zijn lijf goed te gebruiken. Door middel van een kaptoom kunnen we invloed uitoefenen op zijn gehele wervelkolom waardoor hij zijn houding aanzienlijk verbetert.
Je kunt hem gymnastiseren en hem meer symmetrisch in zijn spieren maken waardoor kans op overbelasting en blessures significant afneemt. In de grondwerk fase leer je het paard hulpen aan die altijd identiek zijn aan de hulpen eenmaal onder het zadel. Zo ontstaan een heldere communicatie tussen mens en paard.
Doordat je er (achterwaarts) voor loopt heb je tevens goed zicht op hoe het paard zijn lijf en benen gebruikt.

Ook versterk je met grondwerk enorm de band tussen mens en paard.

Als paarden instructeur heb ik ervaren dat door het paard vanaf de grond te trainen en uit te bouwen, zullen zowel ruiter als paard minder weerstand ervaren eenmaal onder het zadel.

Longeren

Het longeren is de volgende stap.
Een fijne manier om het paard te leren om in verticale en horizontale balans te lopen en te gaan stretchen.
Zo kun je jouw paard beweging geven en aan zijn conditie werken op een verantwoorde manier.
In het grondwerk heeft hij geleerd zijn balans te vinden en zijn lijf goed te gebruiken.
Door hem nu op een cirkel uit te schuiven zal hij moeten leren om deze aangeleerde vorm en balans te behouden.
Ook kunnen we met het longeren het paard leren in een meer voorwaarts tempo te lopen. De bedoeling is dat we het paard leren om zonder aanleuning van een wand netjes op de cirkel te lopen in alle drie de gangen.Het is een waardevolle en onmisbare schakel in het opleiden van het (jonge) paard.
Tevens kan hij zijn spieren meer ontwikkelen.
Dit kun je verder uitbouwen door bijvoorbeeld het paard zijn buitenachterbeen op te vragen.
De travers aan de longe om zo controle over alle 4 zijn benen te krijgen. Waardoor je hem perfect in balans kunt brengen. Wat je hem dan al in grondwerk aangeleerd hebt.
Doordat je op deze manier controle hebt over de benen en schouders van het paard kun je longeren als een versterkende schakel gebruiken!

Werken aan de hand

Naast het grondwerk kan ik ook helpen in werken aan de hand. Deze stap volgt grondwerk op en helpt je de hulpen te verfijnen en maakt het ook mogelijk om draf en galopwerk erbij te pakken.Met werken aan de hand worden de hulpen wat meer verfijnd en leer je het paard tussen twee teugels te gaan en al meer naar de verzameling te komen.
Vooral de zijgangen kunnen nu ook in draf en galop onbelast goed uitgevoerd worden, omdat je er nu niet meer voor maar naast loopt.
Je kunt nu ook meer zijn schouders plaatsen en hem leren wennen aan combinatie werking kaptoom en bit.
Tevens kun je zelf fijn leren om met een binnen en buiten teugel te werken.
Als je op het paard zit ben je vaak ook nog bezig met je zit en beenhulpen.
Nu kun je je goed op je teugelhulpen concentreren.

Er wordt in deze fase ook gewerkt aan een goede corestability van het paard, het paard verder te scholen en te gaan bodybuilden. Een onmisbaar onderdeel om een paard gezond te houden tijdens het werk onder het zadel!
Zo verkleinen we de kans op blessures!

Onder het zadel

Zodra het paard geleerd heeft om alle zijgangen netjes uit te voeren en hij hier zijn balans in heeft gevonden kunnen we het paard onder het zadel of onder een Barebackpad, hetzelfde vragen.
Zo leert hij om ook met extra gewicht in balans te blijven ook tijdens de oefeningen.

Houding & zit.

Een mooie zit willen we allemaal maar hoe doen we dat?
Niet alleen ons paard is scheef, wij mensen ook, dus beïnvloeden we het paard altijd met onze houding en onze eigen scheefheden. Soms lijkt het lastig om de keus te maken of je nu eerst het paard moet recht richten of gaan we eerst aan de ruiter zijn scheefheid werken. De oplossing zit m in beide. De één helpt de ander. Je kent vast wel het fijne gevoel dat je soms stukjes heel fijn kunt blijven zitten op het paard. Dikke kans dat je paard dan eventjes ontspannen in balans loopt en jou dus fijn meeneemt. Maar hoe moeilijk is het netjes te blijven zitten als het paard bv met een strakke rug en een geheven hoofd en hals houding loopt!
De scheefheid van de mens wordt altijd beïnvloedt door de scheefheid van het paard maar zeker geldt dat ook andersom. Het zou fantastisch zijn dat als jij als ruiter maar netjes op je paard zit het paard hierdoor als vanzelf goed gaat lopen! Maar het zal zeker wel helpen om het paard minder uit balans te halen. Net als het paard jou uit balans kan halen als hij dus knetter scheef gaat.
Daarom is het zo fijn dat je met grondwerk, werken aan de hand en longeren het paard alvast minder scheef in zijn lijf kunt maken. Zodat jij eenmaal op zijn rug hem makkelijker kunt helpen om zijn lijf goed te gebruiken.
Van daaruit kun je dan ook makkelijker aan je eigen zit werken.
Ook kun jijzelf dan veel fijner zitten en zullen de hulpen beter door komen.
Wat zich dan weer verder ontwikkelt in het nog beter gaan van je paard en een mooiere houding van jou als ruiter.

Er ontstaat harmonie!
Contact


Jolenta van Haaften

Telefoon: 0644115990
Ik ben te bereiken van
maandag t/m zaterdag.
Mocht ik niet opnemen dan
bel ik je zo snel mogelijk terug.


info@paardinbalans.com

Specialisme

- Grondwerk en Werken aan de Hand
- Natuurlijke Scheefheden en rechtrichten
- Trailerlaad Problematiek
- Academische Rijkunst
- Hulp bij Revalidatie
- Natural Horsemanship