Amadeus

Vorig jaar juni kreeg ik Amadeus (Flemmingh x Wisconsin) aangeboden. Amadeus vertoonde regelmatig verzet tijdens het werk en zijn toenmalige eigenaresse vroeg mij hem eerst eens een tijdje voor haar te trainen, dit was eind 2016 begin 2017. Ik ben met hem aan slag gegaan.

Ik ben hem gaan rechtrichten en d.m.v grondwerk, werken aan de hand en longeren heb ik hem horizontaal en verticaal meer in balans gebracht. Hierdoor verbeterde hij aanzienlijk maar soms toch ook merkte ik dat hij nog of weer moeite had met inbuigen met name naar rechts. En eenmaal onder het zadel vertoonde hij toch weer wat verzet. Niet heel erg maar t voelde gewoon niet fijn. Overigens liet hij ook in de wei soms een afwijkende houding zien. Omdat hij wel zichtbaar vrolijker was door en tijdens het werk wat ik met hem deed ( onbelast)  besloot Ida dat Amadeus maar naar mij moest gaan. Zo werd ik zijn eigenaresse.

Vanaf dat moment ben ik verder met hem aan de slag gegaan. Wat mij altijd al opviel toen ik hem begon te trainen ook al voor Ida was dat hij ondanks zijn 11 jarige leeftijd en niveau, ZZ licht, erg slap was in zijn achterhand. Hij liet ook een wisselend beeld zien qua kracht in zijn achterbenen. Zo kwam hij de ene keer zonder moeite mee in een appuyement of pirouette en het andere moment bakte hij er niets van. Het klopte niet. Ook vond ik hem altijd erg stijf en hard aanvoelen over zijn hele lijf. Zijn hals bv voelde als beton. En zijn rechterschouder was veel forser dan zijn linkerschouder.

Behandelingen

Gestart met Guasha therapie. Ik heb hem meerdere keren laten behandelen door Dorien Erkens, zij is een guasha therapeute. Dit is een oosterse massage techniek waarbij men een (edel) steen gebruikt om over de huid te schrapen waardoor bloed en energie weer gaan stromen. Zo kun je heel fijn blokkades uit het lichaam schrapen en werkt het echt ontgiftend. Voor meer informatie hierover kun je kijken op www.GuashaTherapeut.nl. Dit deed hem echt goed.

Verder heb ik hem ook al in de zomer van 2017 chiropractisch laten behandelen door Anne Brunött. Het viel Anne toen al op dat hij moeite had met de buiging in zijn hals met name naar rechts. Ook zij vond hem erg massief in dit gebied. Schouders, hals en boeg. Echter had Anne alle vertouwen in mijn manier van trainen. Het is haar bekend wat ik doe en wat ik kan. En dat ik me oa ook met revalidatie bezig houdt dus was Ammi in mijn handen op het goede adres vond ze.

In mijn blog van september 2017 kun je overigens lezen over mijn meekijk dagje met haar tijdens chiropractische behandelingen en een operatie.

www.paardinbalans.com/2017/09/06/chiropractor-paard/

Verder heb ik Amadeus ook nog, in september 2017, door Rob Jan Zomer, een natuurgeneeskundige voor paarden, laten onderzoeken waaruit naar voren kwam dat hij last had van een vergrote prostaat. Na een behandelperiode van 3 maanden was hij idd minder gevoelig in zijn rug, kon hij zijn bekken makkelijker kantelen en liep hij een stuk soepeler door zijn lijf. Al deze maatregelen en behandelingen in combinatie met doelgerichte training aan de hand maakte dat hij echt wel verbeterde.

Ook ben ik hem anders gaan voeren eerst Care4life van Pavo maar omdat hij dit echt niet wilde eten ben ik overgegaan op de Active+ van Vitalbix. Dit om hem te helpen spierstijfheid te voorkomen waar hij gevoelig voor is en zijn darmflora te verbeteren. Tevens ben ik hem hooi gaan voeren ipv kuilgras waardoor ik een meer stabiel rantsoen kon aanbieden.

Ondanks dit management bleef Amadeus zo af en toe toch nog een vreemd beeld geven tijdens de trainingen. Het ene moment liep hij fantastisch en soepel door zijn lijf het andere moment leek hij moeite te hebben om zijn achterbenen uberhaupt onder zijn lijf te houden en nam hij een vreemde houding aan met zijn hoofd en hals. Dan liep hij met de handrem erop of versnelde juist enorm.

Hij leek dan ruimte te zoeken alsof er iets bovenin klem zat door met zijn hoofd te draaien en afwisselend zijn hals omhoog te gooien of juist helemaal met zijn neus over de grond rond te gaan. Ook zag ik dan het wit in zijn ogen. Ik heb dit altijd als een pijnsignaal gezien. Ook omdat hij dan erg bijterig was. Ik paste op zo’n moment de training aan of stopte deze zelfs. Ik kreeg steeds vaker het gevoel dat ik hem moest laten onderzoeken. Echter had zijn vorige eigenaresse werkelijk alles op de foto gehad en is hij helemaal binnenste buiten gekeerd. Altijd zonder resultaat. Het bleef een raadsel voor haar waarom hij dit deed. Al van jongs af aan.

Andere manier van Trainen

Daarom heb ik eerst gekeken wat een andere manier van trainen met hem zou doen. Onbelast in balans komen en sterker en soepeler worden. Ik ben hem de piaffe gaan aanleren wat hem zou helpen om minder zwaar aan de voorkant te worden. Een super talent is hij want hij had in no time door wat hij moest doen en door het vele belonen werkte hij graag mee! En omdat dit een proces is wat veel tijd kost en dit wisselt in opbouw kon en kan ik niet zeggen dat hij hier meer moeite mee heeft dan een ander paard. Ook coördineerde hij dan prima….

Zo ontwikkelde hij stukje bij beetje meer draagkracht in zijn achterbenen wat hem ook hielp bij zijn wél bekende en gediagnosteerde probleem, het op slot springen van zijn linkerachterknie. Doordat ik hem nu heel specifiek trainde om zijn quadriceps te versterken is het probleem dat deze knie steeds op slot sprong opgelost. Dit en door hem goed te laten bekappen door mijn smid Rene Sommer.

Iets klopte niet

Maar goed, ondanks dat hij vooruitgang boekte had ik dus regelmatig het gevoel dat er nog steeds iets niet klopte. Mijn manier van trainen had veel meer op moeten leveren, zeker met zijn talent, dan ik tot nu toe had bereikt. Daarom heb ik besloten om hem, ondanks alle onderzoeken die zijn vorige eigenaresse bij hem had laten doen, toch nóg eens te laten onderzoeken. Ik zelf heb altijd het gevoel gehad dat het in zijn hals zat maar zocht het wel meer in de richting van zijn schedel, atlas en axis. Mijn vermoedde was dat daar iets niet oké zat gezien zijn hoofd en halshouding op zijn slechte dagen.

Vandaag, 22 februari 2018 vond dit onderzoek plaats door Anne Brunött bij de dierenpraktijk Krommerijnstreek in Schalkwijk. Dr Anne Brunött is een zeer kundige arts waar ik werkelijk alle vertrouwen in heb!

Anne is naast afgestudeerd dierenarts ook orthopeed en chiropractor en heeft het felbegeerde ECVS diploma en lidmaatschap van het European College of Veterinary Surgeons. Zij behoort tot het selecte gezelschap van wereldwijd zo’n 400 gespecialiseerde chirurgen. Bij haar is Ammi in de juiste handen vond ik. We startte met een neurologisch onderzoek. Het viel Anne al meteen op dat hij zo stijf was en houterig liep. En ja dat was precies wat ik bedoelde!! Dat beeld liet hij thuis ook regelmatig zien.

Het viel haar overigens ook op dat zijn bespiering veel beter was geworden op de goede plekken sinds ze hem vorige jaar voor het laatst gezien had dus aan het begin van mijn traject met hem. Dat was fijn om te horen. Een klinisch onderzoek volgde waarbij Anne hem nav van mijn verhaal en bevindingen ging testen. En omdat het haar zo opviel dat hij zo stijf was lag haar focus meteen al op ataxie testjes. En ja, toen bleek meteen dat er iets niet goed ging, met name in zijn linkerachterbeen. Niet dramatisch maar toch wel zichtbaar. Dit beeld werd bevestigd nadat we hem blinddoekte. Nu was hij alle referentie kwijt en coördineerde hij zichtbaar minder.

Röntgenfoto

Na overleg besloten we dat een rontgenfoto ons wellicht meer helderheid kon verschaffen. En idd bleek het zo te zijn dat er in zijn lage halswervels, C6 en C7 een afwijking te zien was. De uitsteeksels van de wervels vertoonde een zichtbare vergroting ten opzichte van de andere wervels. Het is aannemelijk om te concluderen dat dit de oorzaak van een jarenlang klachtenpatroon is. De oorzaak ligt in zijn genen vermoedden we. Het is bijna met zekerheid te zeggen dat Amadeus hiermee geboren is.

Om het ontstekingproces te doorbreken wat hierdoor onstaan is heeft Anne Brunött Amadeus ingespoten met corticosteroïden. De komende weken zullen uitwijzen of hij hiervan opknapt. Vanaf nu zijn er verschillende mogelijkheden in dit proces. Door het ontstekingsproces te doorbreken kan het zo zijn dat hij minder of geen pijn meer ervaart en het verzet weg zal blijven. Dan kan ik hem rustig verder uitbouwen qua training.

Ook kan het zijn dat hij opknapt maar na een bepaalde tijd toch weer reactie laat zien. Dan zouden we hem nogmaals een behandeling kunnen geven. Maar het kan ook zo zijn dat deze behandeling niet werkt. En dan moeten we gaan nadenken in hoeverre hij pijn lijdt. En maken we hem dan evengoed nog gelukkig als weidepaard of is dat zelfs te pijnlijk voor hem…. Maar ik heb goede hoop!!

De komende weken ga ik een dagboek bijhouden in dit blog over Amadeus! Dus kijk met regelmaat op deze website om te volgen hoe het met hem gaat!!

Like ook even mijn Facebook Pagina!! https://www.facebook.com/jolentavh/

Jolenta van Haaften

Jolenta van Haaften

One comment for “Amadeus

 • Avatar
  Ellen

  Heel veel sterkte met Amadeus
  En ja je gevoel was helaas juist, maar ook een wijze les
  We blijven je volgen

  Reply

Leave Comment