Aanleuning bij Paarden

aanleuning

Aanleuning

Wat is een aanleuning nou eigenlijk? En hoe krijgen we een fijne aanleuning?

De voorwaarde van een goede aanleuning is dat het paard goed van achteren door naar voren loopt. Zonder het paard hierbij aan de voorkant teveel te belemmeren. Het paard moet eerst goed naar voren lopen, dus snel op het been van de ruiter reageren zodat de impuls die opgewekt wordt, door het lichaam van het paard heen gaat stromen en zo een stabielere verbinding aan de hand van de ruiter gaat geven.

Niet goed Geschoold

Een paard wat nog niet goed geschoold is mag dan in zijn eigen balans blijven lopen. Werk nooit met een terug werkende hand om het paard zo in een hoofd hals houding te forceren. Dit is de grootste fout die je als ruiter kunt maken. Dit heeft vaak te maken met een plaatje wat wij hebben van een geschoold paard. Je werkt altijd het lichaam van het paard naar het hoofd toe en nooit het hoofd naar het lichaam! Op het moment dat het paard dan een stabielere verbinding, lees aanleuning, zoekt met de ruiterhand vanuit een stuk vertrouwen kunnen we aan zijn evenwicht gaan werken.

Voorwaarde dus voor een fijne aanleuning is een paard wat zich voorwaarts laat drijven en waarbij de ruiter een stille hand heeft waar het paard op aan kan sluiten vanuit vertrouwen in deze hand. Zo ontstaat een zachte en fijne aanleuning.

aanleuning

Een aanleuning is dus kort samengevat de verbinding die ontstaat vanuit een actief achterbeen (let op, dit is iets anders dan hard of snel gaan!) waardoor het paard de hand van de ruiter gaat zoeken vanuit ontspanning en vertrouwen.

Een aanleuning ontvang je dus in je hand!

Succes en veel plezier met trainen!

Jolenta van Haaften

Jolenta van Haaften

Leave Comment