Chiropractor Paard Meelopen met Chiropractor en Paarden Chirurg Anne Brünott

Chiropractor Paard
Chiropractor Paard

Omdat ik me vooral interesseer en bezig houd met revalidatie vind ik het belangrijk dat ik mijn kennis blijf verbreden op medisch vlak. Zo ben ik afgelopen maand een dagje mee geweest met Anne Brünott. Zij is naast afgestudeerd dierenarts ook specialistisch chirurg en heeft het felbegeerde ECVS-diploma en het lidmaatschap van het European College of Veterinary Surgeons, een select gezelschap van wereldwijd zo’n 400 gespecialiseerde paardenchirurgen. Daarnaast is ze ook orthopeed en chiropractor. Als eerst stonden er 2 chiropractische behandelingen op de agenda.

Chiropractie is een behandelmethode die zich heel specifiek richt op de gewrichtjes tussen de wervels. Via kleine manipulaties worden deze kleine  gewrichtjes opgerekt binnen hun normale bewegingsmogelijkheid. Hierbij wordt alleen gebruik gemaakt van de handen van de therapeut en de ontspanning van de patiënt. Je paard wordt dus losgemaakt bij de basis van het skelet en daarbij wordt de bewegingsvrijheid van de gewrichten geoptimaliseerd. De wervelkolom van het paard bestaat uit allerlei losse wervels die samen de basis van het skelet vormen en het ruggenmerg beschermen. De wervels zijn via kleine gewrichtjes met elkaar verbonden, als een ketting via schakels,. Deze gewrichtjes woerden facetgewrichtjes genoemd. Het ruggenmerg stuurt via zenuwen alle organen, gewrichten en spieren aan. Deze zenuwen verlaten het ruggenmerg net naast de facetgewrichtjes via kleine openingen in de wervelkolom. Chiropractor paard, is soms iets wat erg nodig is.

Klachten

Klachten die chiropractische behandelingen kunnen gebruiken kunnen erg divers zijn. Denk aan tactfouten, problemen in de aanleuning, nageeflijkheid of buiging, staakgedrag of zelfs gevaarlijk gedrag. De combinatie van chiropractie en correcte training gaan eigenlijk hand in hand. Ik krijg vaak paarden aangeboden die rijtechnische problemen tonen. Door het paard in training te nemen en hem (opnieuw) te leren hoe zijn lijf goed te gebruiken (rechtrichten) komen we in de meeste gevallen een heel eind en lossen de aanwezige problemen zich op. Echter in sommige gevallen blijven bepaalde klachten aanwezig en is het verstandig het paard door te verwijzen en goed te laten onderzoeken en eventueel te behandelen. Anne Brünott is bij uitstek de aangewezen persoon hiervoor door haar achtergrond als orthopedisch specialist en chiropractor. Daarna is het uiteraard belangrijk om het paard alsnog goed te trainen om herhaling van de blessure of blokkade te voorkomen!

Operatie

In de middag stond een operatie op de agenda. De patiënt in kwestie had een flinke bult op haar neusrug. Tijdens de operatie bleek het vermoeden van Anne correct en ging het om een dermoide cyste. De bult zo groot als een flinke mandarijn is vakkundig verwijderd en na anderhalf uur werd de merrie weer met haar veulen herenigd.  Een paard onder narcose brengen en weer uit zijn of haar narcose halen is een sterk onderschatte handeling.

Er komt nogal wat bij kijken en vooral adequaat handelen door chirurg, anesthesist en assistent is van levensbelang. Er zitten heel wat risico’s aan verbonden, net als een operatie bij mensen, die totaal onvoorspelbaar zijn. Ook tijdens de operatie is het van belang dat een ieder zijn eigen taken kent. Mooi om te zien hoe men met respect naar het paard werkt. Een waanzinnig leerzame ervaring waardoor ik nog meer respect heb gekregen voor het vak paardenchirurgie.

Ik zal regelmatig met Anne meegaan om mijn kennis verder uit bouwen. Verder is ons gemeenschappelijk doel om zoveel mogelijk paarden te helpen en zien we sterk de raakvlakken van ons beider vakgebied waardoor we tot mooie resultaten kunnen komen wanneer we beide expertises inzetten.

www.brunott.biz

Chiropractor Paard en Paarden Chirurg.

Enkele foto’s van deze dag.

 

Jolenta van Haaften

Jolenta van Haaften

Leave Comment